Terug naar overzicht

Fashionfotograaf in Kaapstad

Fotograferen voor het zomerseizoen

Veel mensen in mijn directe omgeving vroegen mij: ‘waarom Kaapstad?’. Dat is eigenlijk heel simpel. Kaapstad zit tussen november en februari helemaal vol met prachtige modellen die daarnaartoe zijn gevlogen om nieuwe portfoliofoto’s te maken. Daarnaast zijn er ook heel veel vertegenwoordigers van merken, fotografen en visagisten aan het werk voor de nieuwste zomercollecties. En dit was precies wat ik ook ging doen! Als modefotograaf is er natuurlijk niks leuker dan te mogen reizen voor werk en twee weken in Kaapstad vond ik  dan ook zeker niet verkeerd.

Fashion fotografie

Voordat mijn trip naar Kaapstad begon moest er natuurlijk ontzettend veel geregeld worden. Normaal als ik met een merk meega naar een bepaalde bestemming wordt alles voor mij geregeld en hoef ik alleen mijn paspoort en camera mee te nemen. Nu was dat even helemaal anders. Voordat ik begon met contact opnemen met verschillende merken ben ik op zoek gegaan naar passende modellen. Ik was op zoek naar dames die zowel commerciële foto’s, als fashion foto’s kunnen maken. Daarna heb ik afspraken gemaakt met verschillende modemerken. Dit was allemaal ontzettend spannend, omdat ik zelf ook niet wist hoe alles in Kaapstad zou gaan verlopen.

Eerst indruk van Kaapstad

Mijn eerste dag in Kaapstad merkte ik al meteen dat het een bruisende en vooral diverse stad is. Iedere 10 minuten leek er een compleet andere stad door het Uber-raampje te verschijnen. Kaapstad voelt niet echt als het Afrika zoals wij het kennen van tv, maar meer als een westerse stad. Ook heeft het verschillende leuke straatjes en restaurants. Om het echte Zuid-Afrika te leren zul je dus op pad moeten gaan. De eerste kilometers vanaf het vliegveld zie je een sloppenwijk, maar voordat je het weet kom je de meest luxueuze villa’s tegen met infinily pools en grote poorten die alles afsluiten. Je kijkt je ogen uit in ieder geval!

Modefotografie in Kaapstad

De eerste dag om kleding te fotograferen brak al snel aan. Samen met mijn assistent en topmodel Evy gaan we op pad. De dag begint helaas al meteen anders dan gepland wanneer we bij de autoverhuur aankomen en blijkt dat onze reservering niet door is gekomen. Nadat we 6 andere autoverhuurders zijn afgegaan die helaas allemaal geen auto meer tot hun beschikking hadden, hebben we er toch maar voor gekozen om met de Uber te gaan. Zo was onze eerste Uber driver meteen bereid om ons de hele ochtend rond te rijden voor een bepaald bedrag. De Uber is heel erg handig in Kaapstad. Het is goedkoop en heel veilig. Het langste dat we hebben staan wachten op een nieuwe Uber is maximaal 10 minuten. We begonnen bij Camps Bay, een bekende buurt in Kaapstad vanwege het prachtige strand en de leuke restaurants/bars. We hebben een drukke planning met het fotograferen van verschillende sets voor kledingmerken, sieradenmerken en een zonnebrillenmerk, dus we gingen snel aan de slag.

De volgende fotoshoot stond gepland in Bo Kaap. Deze buurt staat bekend om alle gekleurde huisjes. Veel klanten vonden dit dan ook een van de favoriete locaties die ik als optie heb gegeven, omdat je dit in Nederland of omgeving natuurlijk niet ziet. Hier zijn de autoriteiten overigens wel strenger als het gaat om het fotograferen. Niet alle eigenaren van de huizen zijn ervan gediend dat je hier constant foto’s aan het maken bent. Zij hebben immers dagelijks te maken met hordes toeristen die ernaar toe komen om even een foto te maken. Nadat we de sets hadden gefotografeerd die op onze planning stonden gingen we door naar Muizenberg. Muizenberg staat bekend om de uitgerekte stranden met leuke gekleurde strandhuisjes. Als je wil surfen in Kaapstad dan is dit echt een aanrader!